top of page
  • Modellenland

Interview: Photographer Mark Zanderink (Netherlands)

Stel jezelf eens voor.

Ik ben Mark, 35 jaar en woon in Almelo. Ik heb 2 passies, namelijk mijn werk en mijn hobby. Voor mijn werk verzorg ik heel graag dementerende mensen en ik fotografeer heel graag als hobby. Ik heb nu 5 jaar een fijne relatie met Roos die me met haar creativiteit overal in bijstaat.

Wanneer en hoe begonnen?

De directe aanleiding om te beginnen met fotografie was een heel praktische. Het zal zo’n 20 jaar geleden zijn geweest en ik herinner me dit nog heel goed. Ik zat in de straatrace-scene en was. Dus veel bij dat soort meetings te vinden. Ik vond het leuk om bijzondere auto’s op de foto te zetten met mijn compact camera. Wat mij opviel is dat niemand mij de ruimte gaf en voor mij opzij ging als ik auto’s wilde fotograferen . Sterker nog ,ze gingen er gewoon voorstaan. Bij degene echter, die met een spiegelreflex camera verscheen ,werd onmiddellijk ruimte gemaakt en deze kon overal vrij shots maken. Kennelijk werd dit wel serieus genomen. Dit was voor mij een belangrijke les. Ik kocht dus ook een spiegelreflex camera en legde me toe op de carbabes .

Van het een kwam het ander en zo ging ik door met modellen fotograferen . Dit breidde uit met crossfit en gym. Ik hou ervan om met licht en donker te spelen. Wat en hoe ik het op de gevoelige plaat wil vastleggen dat dient zich vanzelf aan. Ik zit nooit om ideeën of onderwerpen verlegen. Ik vind mezelf breed geïnteresseerd en ben niet snel tevreden. Ik kan onwijs genieten van een mooi gelukte plaat.

Wat wil je met fotografie bereiken?

Ik wil datgene vastleggen zoals ik het me in mijn hoofd voorstel. Creativiteit, fantasie en samenwerken met anderen om dit te bereiken dat geeft me energie.

Waarin onderscheid jij je in van anderen?

Ik speel gemakkelijk met alle soorten licht. Of het nu flits of natuurlijk licht is dat maakt me niet uit. Ik experimenteer er graag mee en vind gemakkelijk oplossingen voor problemen. Voor mij is dit geen kunstje maar echte kunst.

Wat betekent fotografie voor jou?

Ik kan mijn energie en creativiteit er helemaal in kwijt. Het woord vrijheid komt dan in me op. Ongebonden zijn en los van alles wat zonodig moet. Als het plaatje dan helemaal klopt en de klant helemaal tevreden is dan geniet ik. Ik ben zelf mijn grootste klant.

Ik ben ook naar mezelf dus behoorlijk kritisch voor het goed genoeg is.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Dat is lastig te beantwoorden want het kan letterlijk van alles en nog wat zijn. Fotos ,films, muziek ,situaties of een gebouw. Het komt vanzelf op en dan zie ik het al gemakkelijk voor me en laat ik het ook niet gemakkelijk los.

Bedenk je van te voren wat je op de foto wil hebben?

In principe heb ik het plaatje al in mijn hoofd. Ik maak voor het model wel een klein moodbord maar kan gemakkelijk switchen naar andere of betere ideeen . Deze losheid om gemakkelijk aan te passen is ook wel iets eigens van mijn stijl.

Bewerk je je fotos en wat doe je eraan?

Ik ben niet snel tevreden en zoals eerder gezegd ook kritisch naar mijn eigen werk. Ik voel en zie gemakkelijk wat beter of anders kan.

De foto’s zet ik dan ook eerst in een programma als Lightroom en dan pas ik kleur en/of belichting aan om zo de puntjes op de “i” te zetten. Bij modellen bewerk ik de huid en kleine details in een programma als Photoshop.

Waar gaat jou voorkeur naar uit studio of locatie?

Zonder twijfel gaat mijn voorkeur uit naar locatie. Ik kan hier veel meer van mijn creativiteit in kwijt omdat een locatie vaak veel meer mogelijkheden geeft. Een bijzondere locatie voegt ook vaak iets toe aan de foto of versterkt het gewenste effect. Deze verrassende aanpassingen geven mij en de foto weer een extra “boost”.

Wat voor onderwerpen of locaties spreken je het meest aan?

Ik heb het meest aan “urban” of “vintage” achtige locaties omdat deze meer warmte uitstralen. Clean en strak zijn niet zo mijn ding.

Maar het onderwerp is natuurlijk bepalend welke locatie het meest passend is.

Waar/wat wil je absoluut nog een keer fotograferen ?.

Ik heb wat dat betreft nog wel wensen te over. Ik wil nog graag in een tropische omgeving met watervallen e.d.met modellen gedurende een hele week shoots doen.

Ook in landhuizen of kastelen of oude dorpjes zou ik dit graag doen.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren hebt geleerd?

Ik heb met vallen en opstaan steeds meer kunnen genieten van mijn eigen werk en de daarbij behorende resultaten. Daarvoor keek ik heel erg naar wat en hoe anderen dingen deden en wat ze bereikten. Plezier in en met eigen werk staat nu voorop. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en dat geeft ook rust.

Wat kunnen we binnenkort nog van je verwachten?

Ik heb nog wel een aantal leuke thema’s voor een shoot op stapel staan die ik in 2020 wil uitwerken. Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen in boudoir fotografie.

Wat zoek je in modellen waar je mee werkt?

Dat is per thema verschillend. Ik zoek datgene/diegene welke daarbij het beste past.

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Het blad ziet er fris uit met mooie foto's van van verschillende fotografen.

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Geloof in jezelf want jij bent uniek!

Mark Zanderink Fotografie

Model Sharon Mua Simone de Waal

Model Tamara

Olivier Gym

Model Ruan - Gym

Model Roos Vintage

Model Laura mua Melanie

Model Claudia

Model Merle

Model Nov

Model Roos

Model Roos Goldenfield

Model Karin Motor

Model Noami

Model Bregjecar

Model Annemiek

Model Melanie

The Kilkenneys

177 weergaven0 opmerkingen
Recent Posts
bottom of page