top of page
  • Foto van schrijverModellenland

Bio: Model Nella Mwasi (Belgium)

Ik ben Petronella ook wel gekend als Nella. Ik ben van hartje Antwerpen waar ik geboren en getogen ben. Ik ben 22 lentes jong en heb Congolese roots.

Afgelopen schooljaar heb ik een academische bachelor behaald als industrieel ingenieur in de chemie. Naast deze stevige studies heb ik héél veel andere interesses, al dan niet uiteenlopend. Zo behoren cosmetica, de wetenschap, muziek, vrijwilligswerk, media, cultuur, (kinder)rechten, modellenwerk, missverkiezingen en nog zoveel meer tot mijn interesses. Ik ben ambitieus en leg de lat vaak hoog voor mezelf (blijkbaar).

Hieruit kan er al een beetje afgeleid worden dat ik niet zo goed kan kiezen en vaak zo veel mogelijk probeer te combineren. Hierdoor ben ik dus altijd met veel té veel tegelijk bezig wat enorm veel van me vergt. Ik ben redelijk perfectionistisch aangelegd en heb graag de controle. Doseren is duidelijk één van mijn werkpunten.

Een ander werkpunt, wat zich ook uit in het helpen van anderen; is het feit dat ik geen grenzen ken en iedereen altijd probeer te helpen tot het uitertste, zelfs ten koste van mezelf. Dit is uiteraard niet haalbaar, ik ben moeder Theresa niet en dat begin ik stilaan wel te beseffen.

Onrechtvaardigheid is iets waar ik absoluut niet tegen kan en nooit zal tegen kunnen. Vandaar dat ik me wellicht engageer voor 8 vrijwilligersorganisaties, tot voor kort zat ik aan 11.

Het laatste engagement is redelijk recent. Ik ben namelijk in de running voor 2 Missverkiezingen als finaliste.

De ene finale, nl. van 'Elite Beauty Queens' zal 21/03 om 20u plaatsvinden te Hasselt. De andere finale van 'Miss Benelux Beauty' zal 28/06 om 15u plaatsvinden in Plopsaland. Het is via deze verkiezing dat ik mijn recentste vrijwilligeresengagement ben aangegaan. Zo zal ik me voortaan ook inzetten voor 'Le P'tit Papillon'.

Als kind heb ik altijd iets gehad met zangeressen, modellen en missen. Ik had nooit gedacht dat ik effectief de laatste twee kinderdroompjes zou vervullen.

Zingen is dus ook één van mijn passies. Ik zing sinds kinds af aan voor zover ik me kan herinneren. Ik zing de hele dag door, meestal onbewust. Vaak word ik me dat pas bewust door verblijde en soms verraste reacties van mijn omgeving. Op zo'n momenten denk ik: "Inderdaad Petronella je moet er iets mee doen!".

Een muziekcarrière zou ik dus ook graag vervolgen. Momenteel zijn er geen héél concrete plannen maar dat kan elk moment veranderen. Uit amusement heb ik al eens covers opgenomen en een paar keer opgetreden. Ik heb zelfs mijn eigen lied opgenomen: 'I lost Paradise'. Hij staat wel nog niet online.

In de toekomst zou ik als ingenieur graag mijn eigen cosmetische lijn uitbrengen door gebruik te maken van de biochemie en niet de petrochemie (huidig). Alhoewel 'Petronella in de Petrochemie' niet slecht zou klinken verkies ik toch liever de biochemie, omdat ik ervan overtuigd ben dat daar de toekomst ligt. De petrochemie heeft zijn glorietijden al gehad, nu wordt het stilaan tijd voor iets nieuws.

Mijn ervaring als model met Afrikaanse roots in België zijn:

Eén; dat je sterk in je schoenen moet staan. Je wordt immers vaak gestereotypeerd als 'zwart' model, je wordt geacht kort tot geen haar te hebben, een bijna mannelijk gezicht en superdonker te zijn. Mager en lang moet je ook zijn, maar dat verwachten ze van elk model.

Dé Afrikaanse vrouw is zó divers en ziet er alles behalve uit zoals ze telkens geportretteerd worden. Ik weiger om daarin mee te gaan, ik ben wie ik ben en heb mijn eigen unieke Afrikaanse kenmerken die horen bij wie ik ben. Het is dus te nemen of te laten.

Ten tweede; moet je weten welke stijl van foto's jou het beste ligt en waarin je uitblinkt. Deze stijl moet je vervolgens goed bestuderen om je eigen accent en touch in te kunnen leggen. En vnl. die stijl te bespreken met de fotograaf in kwestie, zodat er rekening wordt gehouden met je huidtint en de daarbijhorende ondertint, wat zéér belangrijk is. Grauwe of overgesatureerde huidskleuren op foto's vervormen je identiteit als persoon, omdat het totaal niet representatief is. Dan levert dat hetzelfde effect op als bij het overfotoshoppen van een foto, de authenticiteit verdwijnt.

Ik geloof dat je als model (én persoon) een eigen identiteit moet hebben en je die zoveel mogelijk moet proberen behouden.

Als chronische zieke bestaat mijn schoonheidsritueel vooral uit medicatie, homeopathie, ijs en etherische oliën. Rust zou er ook bij moeten staan als belangrijkste, maar daar geraak ik helaas nog steeds niet toe. Tijdens mijn meeste shoots ben ik (goed) ziek geweest. Dat is de grootste moeilijkheid die ik ervaar als model. Maar we geven niet op, ik weiger dat mijn ziekte mijn leven bepaalt.

Fotos zonder watermark Jean Claude De Vuono

126 weergaven0 opmerkingen
Recent Posts
bottom of page