top of page
  • Foto van schrijverModellenland

Interview: Photographer Marc Mombaerts (België)


Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Ik ben geboren in 1961 in Kigali (Ruanda), woon sinds twintigtal jaar in Tervuren, ben papa van twee kinderen (die reeds het huis hebben verlaten). Ik hou van sport, muziek en kunst. Beoefen als kunst gitaarspel en fotografie.


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Vanaf heel jong, rond mijn 10 jaar toonde ik al interesse voor fotografie. Ik woonde toen in Afrika (Ruanda) en maakte met een kleine Kodak vooral beelden van landschap en natuur als we met mijn ouders op reis waren. Op mijn twintig jaar kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera en begon meer te fotograferen. Allerlei thema’s en vanaf toen groeide mijn aandacht steeds meer voor modelfotografie.

Ik installeerde een DOKA (donkere kamer) en heb er vele uren in doorgebracht.

Vanaf mijn dertigste volgde ik gedurende vier jaar fotografie aan het conservatorium in Leuven.


Wat betekent fotografie voor jou?

De mogelijkheid om de mooiheid van mensen, vooral vrouwen maar ook soms mannen, en van de natuur vast te leggen. Het plezier dit later te kunnen delen.

Bij modelwerk vind ik het ook aangenaam van de modellen waarmee ik samenwerk blij te maken met foto’s waar zij op diverse wijze mooi in beeld worden gebracht. De chilling vriendschappelijk sfeer en coole momenten zijn me vaak een mooie heinnering. Het ondekken van de verschillende persoonlijkheden der modellen waarme ik werk is boeiend, ook de gesprekken die zich soms ontwikkelen.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Daarover kan ik moeilijk zelf mijn mening formuleren, dat laat ik liever aan de kijker.


Waar haal je inspiratie vandaan?

Als fotograaf heb ik steeds veel interesse voor het werk van andere fotografen. Ik vermoed dat mijn inspiratie voor een stuk komt uit een mix van invoeden daaruit voortkomend. Daarnaast is er ook de inspiratie van het moment en vanuit alles wat mijn geest ooit prikkelde. Ik heb veel kledij en attributen in mij studio waarmee kan gewerkt worden en die ook “inspirationeel” kunnen werken..


Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik heb wat concepten in mijn hoofd maar laat dan de flow gewoon zijn gang gaan. Stem ook steeds af met modellen wat zij graag doen en zien, en naar wat voor resultaten zij uitkijken.


Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Het liefst neem ik onmiddellijk de juiste foto waarop niet veel bewerking meer nodig is. Uiteraard passeer ik wel eens in fotoshop voor enkele lichte verbeteringen van diverse aard: cadrage, kleur- en lichtbalans, sfeerscheppende sluier, een ongewenste oneffenheid in de huid wegnemen…


Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Afwisseling van de twee vind ik juist aangenaam, doch misschien een lichte voorkeur voor locatie (zowel binnen als buiten) en gebruik van natuurlijk licht.


Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Graag verder mooi werk maken met fijne mensen. Binnen enkele jaren als ik wat meer tijd heb, na mijn professionele loopbaan, dan wil ik graag meer tijd aan fotografie besteden en wie weet hier of daar nog eens exposeren.


Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Ik vind het fijn van de schoonheid en sensualiteit van vrouwelijke modellen vast te leggen in foto’s die deze sfeer uitstralen. Belangrjk is van tijdens de shoot in een goede relaxte flow te komen, dan lukt dit het beste. Modellen die zelf mee creatief zijn en wat durven vind ik heel aangenaam om mee samen te werken. Zo beklom ik enkele jaren gelden eens met Laura het dak van het Afrikaans museum (dat toen in de stellingen stond) om daar te gaan fotograferen. Met Khiara organiseerden we eens fijne dynamische shoot in de kunstacademie van Overijse met dank aan de directeur.

Ik werk meestal TFP, soms met betalende modellen. Werk ook soms wel graag met beginnende modellen die hun eerste stappen zetten om hun vertrouwen te geven.

De modellen die voor deze reportage meewerkten zijn: Hilde, Khiara, Elodie, Nana Model, Deborah, Skye, Kizzy, Zaza Bee, Annie, Mary, Yenna, Cherry, YamYam, Sarah, Laura en Olive. Ik ben hen heel dankbaar, zonder hen waren deze beelden onbestaand.


Wat vind je van ons magazine?

Ik mocht jullie enkele weken geleden ontdekken en vind het een mooi kwalitatief magazine dat veel afwisselende aspecten van de modelfotografie belicht. Er worden heel mooie beelden geselecteerd en op zeer gestileerde wijze gepresenteerd.


Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

De lente en zomer komen er aan. Het ideaal seizoen voor mooi werk te maken met natuurlijk licht op locatie. Ik kijk er naar uit al dan niet toevallig fijne mensen te ontmoeten die graag poseren om samen kunstzinnig aan de slag te gaan. Dit kwaliteits magazine bewijst hoe veel mogelijkheden er zijn om de mooiheid van vrouw en man te vereeuwigen op de gevoelige plaat. Let’s work, and immortalize your thrilling natural and sometimes sensual beauty !


https://www.facebook.com/imagesby.marc.991 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recent Posts
bottom of page