top of page
  • Foto van schrijverModellenland

Interview: Photographer Andries Kooijman (The Netherlands)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Mijn naam is Andries Kooijman, 38 jaar en samenwonend met mijn vriendin Joke in Den Helder (NL). Doordeweeks werk ik als Docent Business IT en als semi professioneel fotograaf. Ander leuk feitje is dat ik al 25 jaar de Japanse krijgskunst Aikido beoefen en al 13 jaar mijn eigen dojo heb waar ik wekelijks lesgeef aan mensen tussen de 14-60 jaar.


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik kocht mijn eerste camera in 2007. Dit was een Nikon D70 6MP camera met een 18-70mm lens. In 2009 maakte ik mijn eerste stap richting de portretfotografie. Toen oefende ik veel op mensen uit mijn vriendenkring. In 2016 heb ik na het volgen van veel training de stap gezet naar semi professional en mij ingeschreven bij de KvK als ondernemer. Sinds 2017 ben ik mij in toenemende mate gaan toeleggen op de glamour en boudoir fotografie.


Wat is je juiste doel?

Mijn doel is de beste versie van iemand vast te leggen. Iedereen draagt een masker als hij voor de camera stapt. Met humor, gezelligheid en persoonlijke interesse neem ik langzaam dat masker weg. Als glamour fotograaf werk ik veel met vrouwen. Ik wil dat ze met trots naar zichzelf kunnen kijken als ze mijn foto’s zien. Als een vrouw tegen mij zegt: “WOW, ben ik dat?” Dan is mijn missie geslaagd.


Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is mijn manier om creatief te kunnen zijn. In mijn stijl van fotografie draait het 90% om sociale vaardigheden en 10% om techniek. Fotografie heeft mijn sociale netwerk vergroot en ik ontmoet continu nieuwe interessante mensen. De techniek voedt mijn ‘inner nerd’. Ik kan enorm genieten van de continu innovatie en nieuwe mogelijkheden binnen de fotografie. Dit helpt mij ook weer om grenzen te blijven verleggen.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Expressie, poses en kleurgebruik. Tijdens een shoot besteed ik enorm veel aandacht aan hoe mijn model zich voelt en hoe ze op beeld overkomt. De afgelopen jaren heb ik enorm veel geleerd van Lindsay Adler en Sue Bryce over poseren. Een pose moet flatterend zijn voor mijn model en dat vereist oog voor detail. Bij het maken en nabewerken van foto’s speelt kleur een grote rol. Ik neig vaak naar cinematisch beelden met een bewust gekozen kleurenpallet. Waarbij ik van te voren nadenk over kleur harmonieën. Ik gebruik regelmatig gels en lichtbronnen met een verschillende kleurtemperatuur om deze sfeer al in camera te vangen. In de nabewerking breng ik dan het laatste gedeelte van mijn visie tot leven.


Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal de laatste jaren veel inspiratie uit films en series qua kleur en sfeer. Als je daar goed naar gaat kijken dan kan je daar zoveel van leren. Ik hou enorm van een filmische sfeer in beeld. Een mooi recent voorbeeld is The Queens Gambit op Netflix.


Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

In beperkte mate. Meestal werk ik met een moodboard om de richting van de shoot af te stemmen met mijn model. Mijn precisie zit niet in de voorbereiding, maar vooral in de uitvoering tijdens de shoot. Ik hou graag alle creatieve opties open. Op die manier is er voor alle teamleden ruimte om input te geven tijdens de fotoshoot. Ik werk vanuit de filosofie dat alle teamleden met goede ideeën kunnen komen en wil daar voor open blijven staan. Sommige van mijn beste foto’s heb ik te danken aan een goed idee van het model of muah.


Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Mijn bewerking richt zich op het lijn brengen van het ruwe beeldmateriaal met mijn uiteindelijk visie. Dat is standaard dus een goede retouch van het model en color toning om de gewenste sfeer te creëren.


Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik kan niet kiezen en vind allebei erg leuk. Locatie indoor of outdoor vind ik tof, maar ook in de studio mag ik graag toffe sets bouwen.


Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

In België en Frankrijk heb je hele mooie oude kastelen en urbex locaties. Daar zou ik graag nog eens een keer een dag shooten met een leuk model.


Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Blijf bescheiden en wees een eeuwige student. Kijk met een beginners geest tijdens een workshop naar de uitleg. Denk niet dat weet ik al. Door zo te kijken zal je merken dat je ook in de basis nog nieuwe dingen kunt ontdekken.


Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik ga in februari 2021 verhuizen en krijg dan veel meer studio ruimte en een aparte boudoir studioruimte. Dat gaat mij veel meer mogelijkheden geven om toffe sets te bouwen en de lat nog hoger te leggen.


Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Gezelligheid en collegialiteit. Een fotoshoot is een samenwerking waar we beiden plezier uit moeten halen. Een gezellige samenwerking is de basis voor niet alleen mooie foto’s, maar ook geslaagde dag waar je met plezier op terugkijkt.


Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Heel gaaf wat jullie doen en zoveel mensen in de modelfotografie een podium bieden. Leuk om zo weer inspiratie op te doen en nieuwe mensen te ontdekken.


Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Als je feedback wilt vraag het dan aan iemand die je vertrouwt en respecteert. Goede feedback is eerlijk en komt vanuit een goede intentie. Sociale media is niet de plek waar je dat makkelijk vindt. Het kan je daarom soms meer schade opleveren dan je van te voren inschat. Feedback die gericht is om jouw op te bouwen is ontzettend waardevol als je wilt groeien in wat je doet.Model Valeriya Vergunova

Model Rooz Lauva

Model Olga Margareta

Model Olga Margareta

Model Summer Langereis

Model Helen Cooper

Model Joke Kleijer

Model Helen Cooper

Model Joke Kleijer

Model Elyse of Endrion

Model Anastasiya Nova

Model Femke Nagelhout

Model Carlis Brown

758 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recent Posts
Naamloos-1.jpg
bottom of page