top of page
  • Modellenland

Interview: Photographer Rik van de Wiel (Netherlands)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers

Dat zal ik eens doen :)

Ik ben Rik, 46 jaar, vader van twee mooie boys en woonachtig in het Brabantse Heeswijk Dinther. Naast mijn werk met autistische jongeren met gedragsproblemen, uit ik mijn passie in fotografie.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Toen ik een jaar of vijftien was heb ik met veel pijn en moeite (en na heel veel zeuren), de camera van mijn vader meegekregen naar een concert en daar ontstond een liefde die in de afgelopen dertig jaar alleen maar gegroeid en versterkt is.

de camera van mijn vader prijkt heden ten dagen op de kast in mijn woonkamer, tussen mijn verzameling oude camera’s, naast de eerste camera van mijn opa en mijn eerste eigen camera.

Wat is je juiste doel?

Ik heb me de laatste jaren meer en meer ontwikkeld op het gebied van portretfotografie en heb (in mijn ogen) een rauwe, pure, eigen, voornamelijk zwart-wit, stijl ontwikkeld en probeer deze altijd door te ontwikkelen om mee te groeien met mijn persoonlijke en individuele groei in het leven. Het ultieme doel zou toch wel zijn om mijn portretten in een solo expositie te kunnen tentoonstellen.

Wat betekent fotografie voor jou?

Fotografie is voor mij echt een creatieve uitlaatklep. Ik kan er mijn ei in kwijt, zeg maar. Ik heb deze creatieve uitspattingen, creëren, nodig en dit zorgt voor een mate van balans. Ik heb een behoorlijk pittig beroep en dit is een fijne tegenhanger. Ik vind het heerlijk om een paar uur in mijn eigen bubbeltje rond te dolen en te creëren.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik ben altijd op zoek naar een bepaalde vorm van puurheid. Ik zoek met mijn modellen naar een diepere laag. Ik maak rauwe, authentieke, pure, karaktervolle portretten. Ik wil dat mijn kijker een verhaal voorgeschoteld krijgt. Ik noem het graag “zielenkijken” Daarbij heb in mijn stijl, zoals ik zei, voornamelijk in zwart-wit beelden ontwikkeld. Het voegt voor mij toe in een gevoel van puur, rust, en een bepaalde vorm van oer. Kleur leidt me vaak af en vangt vaak minder essentie in mijn optiek. Verder heb ik vaak de neiging om wat eigenwijs te kaderen en te spelen met de wetten van compositie.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Richard Avedon zei ooit: “I am always stimulated by people. Almost never by ideas.”

Ik sluit me daar bij aan. Mensen inspireren mij, maar zeker ook andere fotografen, kunstenaars, musici, etc,

Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Ik werk weinig vanuit een concept. Ik werk graag “go with flow”

Ik weet wie ik op welk moment ga fotograferen. Iemands puurheid vastleggen is altijd een samenwerking en erg afhankelijk van het moment. Ik kan van tevoren niet voorspellen hoe een dag loopt en wat voor gemoedstoestand ik of mijn model verkeerd. We gaan wel praktisch altijd op zoek naar diepgang en streven ernaar die tot uiting te laten komen in de portretten die tot stand komen. Ik probeer wanneer ik fotografeer ook meestal zo min mogelijk te regisseren en zoveel mogelijk te laten ontstaan. Op deze manier creëer de mogelijkheid om zo puur mogelijk te blijven werken en niet te veel in spreekwoordelijke kaders te denken :)

Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Ja. De beelden die ik selecteer bewerk ik altijd na. Ik gebruik hiervoor Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Ik ben in het analoge tijdperk begonnen met fotograferen en heb de nodige uren in de doka doorgebracht. Heerlijk vond ik dat. Nu heb ik in deze software mijn persoonlijke digitale doka.

Naar waar gaat je voorkeur, Locatie of studio?

Ik fotografeer zowel in studio als op locatie, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar locatie. Het liefst lekker buiten. Gebruik ook hoofdzakelijk daglicht (ook wanneer in studio werk). Het mooiste licht krijg je gewoon iedere dag gratis en voor niets cadeau!

Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou heel graag nog eens een shoot doen in White Sands New Mexico. Prachtig. Of in de woestijn bij Las Vegas. Of in de uitgestrekte natuur van IJsland. Ik hou heel erg van het wijdse en bijna serene eindeloze vlakke landschap. Lijkt me geweldig om daar een coole portretstoot te doen.

Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Dat je meer in je mars hebt dan je denkt. Ook op momenten dat je denkt/voelt dat het niet meer gaat, kun je toch altijd weer verder komen.

Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Ik blijf dromen van, en werken aan, een solo expositie en meer publicaties van mijn werk. Verder blijf ik gewoon pure, rauwe, coole, authentieke, karaktervolle portretten maken. Wanneer je niets wil missen check en/of volg even mijn social media

Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Overgave.

Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Cool! Ziet er goed uit. Mooie content. Divers. Veel beelden. Daar hou ik van. Ik ben een “plaatjesmens" :)

Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Niet specifiek voor de modellenwereld, maar misschien wel voor de wereld. Laten we met z’n allen wat toleranter worden alsjeblieft. Laten we wat vaker stilstaan. En laten we streven naar, en gaan voor, een liefdevolle wereld, waar geen plaats is voor racisme en onderdrukking!

Model: Elize - model/musician/tv-host - 2018

Muah: Jedidjah Kuijten

Natural light

Model: Anneke - 2019

Natural light

Model: Ruud - musician - 2016

Natural lightModel: Helen - model - 2019Natural light

Model: Helen - model - 2019

Natural light

Model: Vera - 2019

Natural light

Model: Britta - model - 2018

Studio light

Model: Sil - model - 2019

Natural light

Model: Anna Marie - model - 2019

Natural light

Model: Laura - actress - 2018

Studio light

Model: Yara - 2018

Studio light

Model: Irene - model - 2018

Natural light

Model: Irene - model - 2019

Natural light

Model: Egbert-Jan - actor - 2018

Natural light

Model: Micky - artist/photographer/actress/model - 2020

Natural light

Model: Anna Marie - model - 2017

Studio light

Model: Micky - artist/photographer/actress/model - 2019

Natural light

Model: Ellen - 2019

Natural light

Model: Vera - 2018

Natural light

Model: Marco - singer - 2018

Natural light

Model: Vera Elise - dancer - 2020

Natural light

Model: Vera Elise - dancer - 2020

Studio light

Model: Huub - actor - 2017

Natural light

Model: Ginny - singer/musician - 2018

Muah: Jedidjah Kuijten

Studio light

Model: Jake - musician/actor - 2019

Natural light

Model: Steye - actor/motivational speaker - 2017

Natural light

Model: Teun - musician - 2018

Natural light

Model: Sil - model - 2019

Natural light

Model: Anneke - 2019

Natural light

222 weergaven0 opmerkingen
Recent Posts
bottom of page