top of page
  • Foto van schrijverModellenland

Interview: Photographer Jurgen Casselman (Belgium)

Stel jezelf een kort voor aan onze lezers.

Ik ben Jurgen Casselman, 54 jaar en naast mijn werk als aftersales manager in een Porsche Center, gepassioneerd fotograaf. Daarnaast ben ik sinds 2017 voorzitter van fotoclub Groeninghe uit Kortrijk.


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik heb altijd wel een interesse gehad voor fotografie maar daar nooit echt iets mee gedaan tot ik een tiental jaar terug een digitale spiegelreflexcamera kocht. Van dan af begon ik meer te fotograferen, aanvankelijk racewagens en oldtimers op autosportevenementen waar ik steevast te vinden was. Zoals bij vele amateurfotografen ging de camera ook steeds mee op reis. Sinds ik twee jaar terug mijn diploma als fotograaf behaalde heb ik mijn muze gevonden in de modellenfotografie.


Wat is je juiste doel?

Het beoefenen van een mooie hobby, het verlaten van de platgetreden paden en mijn fotografie verder ontwikkelen tot een eigen stijl.

Via publicatie op sociale media en tentoonstellingen mensen laten genieten van mijn fotografie.


Wat betekent fotografie voor jou?

Het is een uitlaatklep voor de drukte van mijn dagelijkse bezigheden en intussen een uit de hand gelopen hobby. Ik sta ermee op en ga ermee slapen ??


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?

Ik ben voortdurend in ontwikkeling, Ik probeer voor iets anders te gaan.


Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik bekijk heel wat foto’s op verschillende sites, modebladen ed. Ook Modellenland Magazine wordt vaak digitaal doorbladert. Uit de foto’s die voor mij afwijken haal ik mijn inspiratie. Ook door hoe de mens in anderekunstvormenverschijnt laat ik me inspireren. Ik let vooral op poses en gelaatsuitdrukkingen.


Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?

Mijn ervaring heeft me geleerd dat een goede voorbereiding tot betere resultaten leidt, wat niet belet dat het avontuur van het ongewisse tot onverwacht mooie beelden kan leiden. Hierbij is het overleg met het model essentieel.


Bewerk je je foto’s en wat doe je eraan?

Elke foto die ik publiceer wordt afgewerkt. Meestal maak ik goeie basisfoto’s maar die komen niet afgewerkt uit de camera. Zeker in de modellenfotografie wordt er serieus nabewerkt. Ik hou steeds deze quote van Peter Lindbergh in het achterhoofd: ‘If photographers are responsible for creating or reflecting an image of women in society, then, I must say, there is only one way for the future, and this is to define women as strong and independent. This should be the responsibility of photographers today: to free women, and finally everyone, from the terror of youth and perfection.

Dus naast basisinstellingen zoals licht en contrast neem ik tijdelijke imperfecties weg of eens een haar die er niet hoort te zitten. Zwart/wit omzettingen komen ook vaker aan bod de laatste tijd.

Het lukt ook niet altijd om een bepaalde sfeer in de foto te brengen op het moment van de opname, dat gebeurt dan ook achteraf.


Naar waar gaat je voorkeur, locatie of studio?

Ik ben een studiofotograaf, daar voel ik me als een vis in het water. Dit betekent niet dat buiten of op locatie shooten uitgesloten is.


Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?

Ik zou graag eens een conceptuele shoot doen in het genre van een Erwin Olaf, een Gregory Crewdson, een Marc Lagrange. Op hotel of exclusieve locatie met verschillende modellen en de hele entourage er rond. Zo eens een aantal dagen een locatie ter beschikking hebben om een fotoreeks te maken zou super zijn.


Wat is het belangrijkste wat je de afgelopen jaren geleerd hebt?

Een goede klik met het model vind ik erg belangrijk, ze moeten zich op hun gemak kunnen voelen. Dit bereik ik door een goeie communicatie met en respect voor mijn modellen. Dit is de basis om een goeie foto te maken. Intussen heb ik stilaan een netwerk van regelmatig terugkerende modellen.

Over mijn fotografie, niet te snel tevreden zijn, zo nodig een beeld niet maken of overdoen.


Wat zijn je toekomstplannen of wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Nu ik mijn eigen studio heb, zal ik makkelijker kunnen fotograferen, geen verhuis van materiaal en dergelijk gedoe meer. Ik ga ook meer en meer in reeksen werken om mijn beelden te maken en wil ook meer de artistieke toer op.


Wat zoek je in de modellen waar je met samen werkt?

Van de modellen waarmee ik werk verwacht ik motivatie, zin voor samenwerking. Ervaring is niet echt nodig. Ik vind het bijzonder om een model te begeleiden en te fotograferen. De meisjes mogen niet te snel denken dat ze de top zijn en anderzijds moeten ze hun onzekerheid overwinnen. Iedereen is mooi je moet het alleen zien!


Wat vind je van ons nieuwe magazine?

Mooi tijdschrift waarin het echt over de foto, het model en de fotograaf gaat. Veel beelden zorgen voor inspiratie voor fotograaf en model. Super!


Heb je nog een boodschap naar de modellenwereld?

Ik zou tegen de modellen willen zeggen blijf met de voetjes op de op de grond en laat jullie kop niet zot maken. Geniet van deze prachtige hobby en voor zij die er meer willen uithalen blijf hard werken en wees niet te snel tevreden.


https://www.instagram.com/jurgen_casselman


Marie

Julie C

Florence

Fenja - mua Rayon de Beauté

Jukie C

Tannia

Valérie

Natalya

Nikita

Lisa


Marie

Julie

224 weergaven0 opmerkingen

Comments


Recent Posts
Naamloos-1.jpg
bottom of page